• « Vissza

  Szünetmentes tápegységek kiválasztása

 • Szinuszos vagy négyszögjeles UPS-t válaszzak?

  A felhasználók többsége sajnos nem tudja, hogy az adott berendezéshez szinuszjeles UPS-re van-e szükség, vagy elég a négyszögjeles, esetleg a kvázi szinuszos mely sokkal olcsóbb.
  Alapvetően az áramszolgáltató tiszta szinuszjelű áramot szolgáltat, ám ezt nehezebb előállítani, ezért léteznek olcsóbb, négyszögjeles és közel szinuszos UPS készülékek. Ezek elsősorban az egyszerűbb fogyasztók részére megfelelőek, például nem aktív tápos számítógépek és eszközök, villanymotor nélküli eszközök. Az újabb, aktív PFC-s tápokkal (elsősorban Chieftec) ellátott számítógépek, villanymotorok (például kazán keringető szivattyú) általában már tiszta szinuszjeles készüléket igényelnek.

  Az On-line készülékek

  A szinuszjeles készülékeknek is van egy csoportjuk, az On-line avagy kettős konverziós készülékek. Ezeknek teljesen nulla az átkapcsolási idejük. A Line-interaktív zavarszűrős készülékek átkapcsolási ideje akkumulátoros üzemre pár század másodperc, amit például a számítógép nem vesz észre, ám nagyon érzékeny műszerek, például orvosi eszközök számára szükséges lehet az On-line készülék.
  Az On-line UPS-ek hátránya, hogy mivel folyamatosan akkumulátorról táplálják a kimenetet, így az akkumulátorok hamarabb elöregednek, így otthoni felhasználásra teljesen feleslegesek.